Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 dolog, amitől egyedi vagy

Az ember a legkülönösebb élőlény és talán az egyetlen, mely megváltoztatta a világot maga körül. Mi tesz minket ilyen különlegessé? Íme néhány dolog, amelyeket mi talán magától értetődőnek veszünk.

1. Élet a gyerekek után
A legtöbb állat élete végéig szaporodik, míg az ember képes évekkel túlélni reprodukciós szakaszának lezáródását. Ebben nagy szerepet játszanak a szociális kötelékek, hiszen a nagyszülőknek is fontos szerep jut a családban, bár saját gyermekeik már nem születnek.

2. Hosszú gyermekkor
Az embereknek sokkal hosszabb ideig szükségük van szüleik törődésére, mint más élőlényeknek. Ennek egyik oka a fejlettebb agy, mivel annak hosszabb időre van szüksége a fejlődésére és a tanulási szakaszra, továbbá mivel életünk nem elsősorban a minél gyorsabb kifejlődésről és a minél több utódról szól.

3. Szégyen
Az ember az egyetlen lény, amely képes a szégyenkezésre. Bár az bizonytalan, hogy igazán miért is szégyenkezünk, a legelfogadottabb érv, hogy a szégyen segít bennünket kedvesnek maradni és a közösséget részesíteni előnyben az egyénnel szemben.

4. Tűz
A tűz használata nagy mértékben befolyásolta az ember fejlődését, hiszen a tűz segített őseinknek látni az éjszakában, melegen tartott a hidegben, és a főzés fogalma sem kaphatott volna értelmet nélküle.

5. Ruházat
A ruházat viselése szintén egyedivé teszi az embert, sőt a ruházat fejlődése más egyedek evolúcióját is befolyásolhatja.

6. Beszéd
Sokáig sorolhatnánk azokat a tulajdonságokat, amelyekkel az ember képes a beszédre. A gége pl. sokkal lejjebb helyezkedik el az embernél, mint a csimpánzoknál, továbbá teljesen egyedi az emberi nyelvcsont, hiszen semmilyen más csonthoz nem kapcsolódik a testünkben, és segítségével tudunk artikulálni beszéd közben.

7. Kéz
A tévhitekkel ellentétben nem az ember az egyetlen szembeforduló hüvelykujjal rendelkező élőlény, hiszen a legtöbb főemlős rendelkezik vele, sőt a nagyobb majmoknak a lábujjuk is hasonló. Amiben viszont különbözünk, az az, hogy csak az ember képes széles körben és egymástól függetlenül mozgatni ujjait, ami szoros fogást és különleges kézügyességet biztosít számunkra.

8. Szőrtelenség
Bár szinte meztelennek tűnik az ember a majmokhoz hasonlítva, adott területen ugyanannyi szőrszállal rendelkezik, mint más főemlősök, csak szőrszálaink vékonyabbak, rövidebbek és világosabbak.

9. Egyenes testtartás
Az ember szintén egyedülálló abban, hogy fő mozgási testtartásunk teljesen egyenes, szabaddá téve kezeinket az eszközhasználatra, átalakítva viszont a medencét, ami - az állatvilágra nem jellemzően - veszélyessé és fájdalmassá tette a szülés folyamatát. Egy évszázaddal ezelőtt még a szülés volt a nők leggyakoribb halálozási oka.

10. Különleges agy
Vitathatatlanul az agyunk tesz minket a leginkább különlegessé a többi élőlény között. Bár nem az emberé a legnagyobb agy - ezt a címet az ámbrás cet birtokolja -, sőt még testünk arányaiban sem miénk a legnagyobb agy. Mégis ez a közel másfél kilós szerv tesz minket gondolkodó lénnyé, és szolgálta Mozartot, Einsteint és más zseniket műveik elkészítésében.

Forrás: Medipress
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.