Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erőt adó egészséges reggeli!

2011.06.29

Az egészséges reggeli energiát ad számunkra!

Az egészséges reggeli fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, a szervezetnek 3 alapvető tápanyagra van szüksége ahhoz, nap, mint nap, hogy jól működjön.

Sokan hisszük, hogy a reggeli kávé kezdőlökésével a nap nehezén már túl vagyunk, holott ahhoz, hogy szervezetünk egész nap fent tudja tartani a megfelelő energiaellátást a reggelire több figyelmet, és időt kell áldoznunk.

Sajnos a legtöbben éppen a reggelit hagyjuk ki a napunkból, holott az energiapótlás pontosan reggel a legfontosabb, ekkorra ugyanis a test már jórészt felhasználta a glukóz készleteit, azaz az energiaszintünk alacsony. Az sem mindegy azonban, hogy mit reggelizünk, hiszen egy péksütemény nem fogja kielégíteni az energiára áhítozó szervezet igényeit. Az igazán jó reggeliben ugyanis helyet kell kapnia a 3 legfontosabb makrotápanyagnak: fehérjének, zsírnak és szénhidrátnak. A protein biztosítja a hosszútávú energiát, azt ugyanis hosszabb idő alatt emésztjük meg, mint a szénhidrátokat, ennek köszönhetően a reggel bevitt fehérje megfelelő mennyiségű energiát biztosít ebédidőig.

Érdemes könnyű, alacsony zsírtartalmú és tápláló élelmiszereket választani, pl. tojást (a koleszterinszintjükre ügyelőknek inkább a tojásfehérje ajánlott), mogyoró- vagy mandulavajat, illetve alacsony zsírtartalmú vagy attól mentes tejtermékeket. Ugyanakkor a zsírok is kiemelkedően fontos elemei a reggeli energiaellátásunknak, amíg az ún. “jó zsírokról” beszélünk. Ezek az ún. telítetlen- vagy többszörösen telítetlen zsírok, azonban a telített, illetve transz-zsírok kerülendők. Leginkább az olíva- és a repceolaj használata ajánlott, és jó, ha alacsony zsírtartalmú tejet és sajtot fogyasztunk. Az összetett szénhidrátok szerepe pedig a glukózbevitel, azaz, testünk fő energiaforrásának biztosítása. Az agyunk számára ez az egyetlen energiaforrás, ez biztosítja megfelelő működését, de az izmaink is glukózt használnak hosszabb távú igénybevétel idején. Az összetett szénhidrátok legjobb forrásai a teljeskiőrlésű kenyérfélék, a tészták és a rostban gazdag gabonafélék.

Forrás: noinetcafe.hu 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.