Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tények és tévhitek a kávéról

A kávé legális drog. Mérsékelt fogyasztása azonban – 300 mg/nap, ez három csészényi italnak felel meg – része lehet egy egészséges, kiegyensúlyozott életmódnak, ha kávéivást semmilyen egyéb, orvosi indok nem korlátozza. Tudnivalók a frissítő italról.

Sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint a kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát: egyes tanulmányok eredményei ugyanis arra utaltak, hogy a koffein növeli a vizelettel történő kalciumürítést. A legújabb eredmények szerint azonban ez a veszteség meglehetősen minimális: a normál mértékű kávéfogyasztás nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget. A túlzott koffeinfogyasztás azonban, kis mértékben ugyan, ám fokozhatja a vizelettel történő kalcium-kiválasztását, ami főként a kevés kalciumot fogyasztó nők számára jelent kockázatot. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azonban arra hívja fel a figyelmet a kávéról összeállított anyagában, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás mégsem tekinthető a csontritkulás kockázatát növelő tényezőnek, ha az étrendünk, illetve a csontozatunk megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaz.

A kávét és más koffeintartalmú italokat gyakran emlegetjük azok vízhajtó hatása miatt is. Ahogy az említett összeállításban olvasható, ez a tévhit is megdőlni látszik, mivel a kutatások szerint a mérsékelt mennyiségben fogyasztott koffein nem okoz kiszáradást, mert a koffein csak a sejtek közötti terek víztartalmát csökkenti, a sejten belüli folyadékmennyiséget nem befolyásolja. Ez az jelenti, hogy a mértékletes kávéfogyasztás – a napi folyadékbevitel részeként – nem növeli a kiszáradás kockázatát. Egy másik gyakran hangoztatott vélekedés szerint a kávé fokozza a szívbetegségek kockázatát. A kutatások eredményei alapján azonban a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem növeli a koleszterinszintet és nem okoz szívritmuszavart sem. Hozzá kell azonban tenni, hogy a koffeinre érzékenyeknél a kávéfogyasztást követően enyhe, átmeneti – körülbelül egy órán át tartó – vérnyomás-emelkedés megfigyelhető. A legutóbbi klinikai és laboratóriumi vizsgálatok ugyanakkor nem tudták bizonyítani – szokásos mértékű fogyasztás mellett – a kávé vérnyomást fokozó hatását. Ez a hatás elsősorban azoknál jelentős, akik korábban még sosem ittak koffeintartalmú italokat, fiatalabbak vagy nagy mennyiségű a kávét fogyasztottak.

A táplálkozástudományi szakemberek szerint a kávéban számos előnyös hatású anyagot találunk, ezek közé tartozik például a klorogénsav, amelyről kimutatták, hogy – a kávésav mellett – erős antioxidáns, vagyis szabadgyök-fogó hatással bír. A világosra vagy közepesre pörkölt kávéban ugyan csökken a klorogénsav-tartalom, mégis a pörkölés hatására a kávébab antioxidáns kapacitása jelentős mértékben növekedik a zöld kávészemhez képest. Ebből azt a következtetést vonták le a szakértők, hogy egyéb anyagok is hozzájárulnak a kávé antioxidáns tulajdonságaihoz, amik például a pörkölés során keletkeznek. A kávéban található antioxidánsok különleges szerepe az étrendünkben, hogy hozzájárulhatnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is. A rendszeres kávéfogyasztás például akár 55 százalékkal is csökkentheti a májdaganat kockázatát. Fontos kiemelni, hogy a kávé mellett számos egyéb nyersanyag, így a zöldtea, a feketetea, a gyümölcsök, zöldségek, a vörösbor, az étcsokoládé is tartalmaz polifenolokat. A kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként ezek fogyasztása is hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Az egészségi kockázat minimalizálása érdekében a főzött kávék esetében a szűrt, illetve az instant kávé jobb választás, mint a presszókávé. Ez utóbbi erőteljesebb, akutabb hatásokat idéz elő a kardiovaszkuláris rendszerben – erőteljesebb vérnyomáskiugrás, rendszeres használat esetén a koleszterinszint növelése –, ezért a koffein-érzékenyeknek és szívbetegeknek kevésbé javasolható.

Amikor fokozott szellemi terhelésnek vagyunk kitéve – például vizsgaidőszak, éjszakai vezetés, határidős munka), a túlzásokat kerülve, bátran élvezhetjük a koffein aktivizáló, éberséget, koncentrációt fokozó hatását. Az egyes kávéformák közül a főzött, szűrt vagy az instant kávé fogyasztása javasolt mértékletes mennyiségben, nem túl forrón és nem éhgyomorra fogyasztva. A kismamáknak sem kell tartózkodniuk kávéivástól: napi legfeljebb 1-2 adag kávé nem jár a vetélés vagy a koraszülés kockázatával.

Forrás: medizona.hu

 

 

A mappában található képek előnézete vitalitás,életerő

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.